Hoe krijg je een actieve website?

//Hoe krijg je een actieve website?

Hoe krijg je een actieve website?

Een actieve website. Webalist

Laat ik gelijk beginnen met je te vertellen dat ik het hier niet heb over de technische betekenis en dat een actieve of dynamische website inhoudt dat je met een database werkt. Dat laat ik over aan Wikipedia.

Nee. Wat ik bedoel met een actieve website is een website waar iets op gebeurt. Een website die je terug kunt vinden in Google en waar mensen op terugkomen omdat er interessante dingen op staan.

Een passieve website

Als je website hebt met één of meer pagina’s hebt met een stuk tekst en eventueel een paar afbeeldingen of video’s, kun je al spreken van een website. Zo’n website noem ik een passieve website omdat het statische informatie en afbeeldingen of video’s toont.

Dat kan prima voor je werken. Ik noem het vaak een luxe uithangbord, brochure of visitekaartje. En als dat je doel is, is daar helemaal niets mis mee. Sterker nog, ik ken websites die een fantastische uitstraling hebben en weergeven waar een persoon, vereniging of organisatie voor staat. Het geeft de sfeer weer die gewenst is en roept een beeld op bij de bezoeker die jij wil. Voordelen van een statische website zijn dat ze goedkoop zijn te ontwikkelen en  snel te bouwen.

Een actieve website

Als jij een actieve website wil, houdt dat in dat naast uitstraling en eenmalige informatie ook andere dingen op je website gebeuren. Voorbeelden zijn:

 • Artikelen. Bijvoorbeeld blog artikelen die jouw doelgroep interesseren.
 • Inschrijven voor een nieuwsbrief (autoresponder).
 • Inschrijven voor een training, workshop, etc.
 • Een forum
 • Nieuws of actuele informatie
 • E-learning
 • Een variërend online programma
 • etc.

Kortom, er gebeurt iets op je website wat nieuw, anders of toegevoegd is ten opzichte van de voorgaande keer dat een bezoeker heeft gekeken naar je website.

Hoe zorg jij voor een actieve website?

Vergeet als eerste niet dat jij niet van je website bezoekers verschilt. Wat doe jij als je naar een nieuwe website kijkt? Hoe snel klik je weg? En wat zorgt dat je blijft lezen?
De antwoorden op die vragen is dus belangrijke informatie voor jouw website.
En waarom zou je teruggaan naar een website? Alleen als de website waarde biedt.
Als jij de informatie op een website niet waardevol vind, ga je er niet naar terug. Dat geldt dus ook voor de bezoekers van jouw website.

Het is dus belangrijk dat je weet waar jouw doelgroep naar kijkt en waar ze behoefte aan hebben.
De meest makkelijke en goedkope manier van een actieve website creëren is door artikelen te schrijven die interessant zijn voor jouw doelgroep.
Wordpress is daar natuurlijk uitermate geschikt voor en maakt het ook nog eens erg makkelijk. Als je jouw artikel deelt via social media (Facebook, LinkedIn, Twitter, etc.), zorg je ervoor dat mensen naar jouw website toegaan. Want een goed artikel alleen zorgt niet voor lezers. Je moet mensen daarop attenderen.

Heb jij nog meer ideeën over hoe je een website actief kunt maken? Laat het me hieronder weten.

 

 

By | 2018-04-06T18:26:35+00:00 mei 26th, 2015|Blog|3 Comments

About the Author:

3 Comments

 1. Kamiel van Ingen 10 juni 2015 at 10:49 - Reply

  Ik denk dat het vooral goed werkt als je zorgt voor conversatie. Als je tweerichtingsverkeer hebt op je website, is deze vele malen interessanter dan als je alleen loopt te zenden. Probeer mensen te porren om te reageren, lok discussie uit en zorg dat je daardoor waarde toevoegt aan het internet. Dan maakt het in wezen niet uit in welke vorm je dat doet.

  • Erwin Siereveld 10 juni 2015 at 10:54 - Reply

   Dank je Kamiel. Ik ben het met je eens. Het maakt je website dynamischer en interessanter.
   Hoe pak jij dat aan?

 2. Annemieke Kegel 15 juni 2015 at 07:47 - Reply

  Eigenlijk heb je volgens mij alles genoemd! Een actieve website betekent voor de eigenaar dus vooral zelf actief zijn op je website. “Give first”. Als je veel waarde deelt op je website, krijg je uiteindelijk ook reacties, maar dat betekent niet elke week een blog posten en dat is het. Je moet weten wat er speelt bij je doelgroep en je moet met ze blijven praten. Als je deze discussies gaat delen en je doelgroep er op attent maakt, dan kom je op een gegeven moment in de flow. En het is zo heerlijk als op een gegeven moment er allemaal interessante mensen op je website gaan reageren die je echt nog niet kent. Dan weet je dat je goed bezig bent!

Leave A Comment